Hogyan díszítünk karácsonykor világszerte?

Hogyan díszítünk karácsonykor világszerte?

Minden országnak megvan a maga díszítési szabálya, etikettje és természetesen, tárgya. Hazánkban hagyománya van a fenyőfaállításnak. A fenyőfára aztán mindenféle csillogó díszeket aggatunk, de nem maradhat el a szaloncukorral történő díszítése sem. A karácsonyi kiegészítők mintegy képet adnak az otthonunkról is, hiszen a dekorációk a hagyományosabb, illetve a modernebb vonalat is képviselhetik.

Az adventi koszorú is a hagyományokhoz tartozik, mint ahogyan az almába szúrt gyertya is oly divatos. De hogyan és mivel díszítenek a világ más helyein? Mutatjuk a legérdekesebbeket!

India a mangó hazája

A melegebb éghajlatú országokban is ünneplik a karácsonyt, de azokon a helyeken, ahol nem jellemző a fenyőfa, más fákra aggatnak díszeket. A mangófa egy egzotikus fa, amely a meleg éghajlatot kedveli. Indiában a mangófa kap ünnepi díszt ezen a jeles ünnepen. Nyilván, minden család nem vág ki egy-egy mangófát, hogy ily módon ünnepeljenek, csupán mangóleveleket visznek haza és ezekből a levelekből készítenek szépséges dekorációkat.

Kína és a papírlámpák

Kínában sem jellemző a fenyőfa. A kínai emberek bármit képesek feldíszíteni, csakhogy ünnepi hangulatot teremtsenek. Előszeretettel készítenek színes papírorigamikat és papírlámpákat. De az is előfordul, hogy friss, illatos virágokkal teremtenek ünnepi hangulatot.

A görögök és a tenger járművei

A görögök mindig is előszeretettel mesélik a tengerrel és a tengerészettel kapcsolatos mondáikat. Ezek egy része a valóságot tükrözi, hiszen a hosszú utakról hazatérő tengerészek hajóit mindig feldíszítették az otthoniak, így fejezve ki az örömüket, hogy a szerettüket épségben viszont láthatják. Ez a szokás karácsonyi szokássá avanzsálódott, hiszen a nagyobb hajókat még ma is karácsonyi díszbe öltöztetik. A családok a kisebb csónakokat is ily módon dekorálják.

Az ukránok és a pókok

Ukrajnában ugyan van fenyőfa, de elég bizarr módon díszítik. Mindenféle anyagból készült pókokat és pókhálókat aggatnak a fára. Az emberek egyáltalán nem találják morbidnak ezt a fajta díszítési módot, sőt ettől remélik, hogy a következő esztendőben szerencséjük lesz és boldogabbak is lesznek, mint az elmúlt évben.

Ausztrália kagylói

Ausztráliában is jó idő van karácsonykor, de azért ők is ünnepelnek. Ők legszívesebben nyári témájú fákat állítanak, így az egyik legkedveltebb dekoráció, a kagyló, amely lehet igazi, de csillogó, műanyagokból, vagy más anyagból készült kagylóval is szívesen díszítenek.