20 bevásárlási tipp megfogadásával havonta 40.000 Ft-ot is megspórolhatunk

Észrevetted már, hogy havonta mennyi pénzt költesz élelmiszer vásárlásra? A bevásárlások során elköltött pénz egy jelentős részét teszi ki a Magyarországi családok havi kiadásainak. Ha betartunk pár szabályt és figyeljük az aktuális áruházi akciókat, meglepően sok pénzt takaríthatunk meg.

Íme 20 tipp arról, hogyan is takaríthatunk meg pénzt a bevásárlás során:

 1. Próbáljunk meg hetente csak egyszer vásárolni. Általában többet költünk, ha ennél többször megyünk a boltba.
 2. Írjunk otthon egy bevásárlási listát, és tartsuk is be. Pláne ha gyerekek is “segítenek” a vásárlás során ;-)
 3. A áruházak által hetente kiadott akciós újságok rendkívül hasznosak. Az adott heti akciós termékeket hirdetik, és mi könnyedén össze tudjuk hasonlítani az árakat a heti bevásárlás előtt. Ott vásároljunk, ahol a legjobb áron jutunk hozzá a bevásárló listán szereplő termékekhez.
 4. A termékek összehasonlításánál a fajlagos árakat nézzük (Ft/kg, vagy Ft/l). Például gyakran megesik, hogy kedvezőbb a kilónkénti ára egy 350g-os kiszerelésű terméknek, mint egy 300g-osénak, pedig a csomagolási méretek azonosak.
 5. Ne lépjünk át az áruházak saját márkás termékein. Lehetnek azok is jó minőségűek, áruk viszont jóval alacsonyabb. Gyakran ugyan az a gyár gyártja a saját márkás terméket, mint a megszokott márkásat.
 6. Az élelmiszeráruházakban jellemzően drágábbak árulják a tisztító/mosogató szereket, mint a drogériákban. Nézzük át a drogériák akciós szórólapjait, mielőtt háztartás-vegyiárut vásárolunk.
 7. Mindig teli hassal induljunk el vásárolni. Kevesebb nasit és felesleges dolgot fogunk vásárolni. Üres hassal a szemünk szinte bármit megkíván.
 8. Előre tervezzük meg mit fogunk enni a héten, és ahhoz vásároljunk alapanyagot. Ha egy egész hétre nehéz előre tervezni, kezdjük csak 3-4 nappal.
 9. Csak azt vegyük meg, amire szükségünk van. A bolti polcok telis teli vannak szebbnél szebb csomagolású termékekkel, de többségükre nincs szükségünk.
 10. Kipihent állapotban célszerű vásárolni menni. Ilyenkor jobban oda tudunk figyelni és okosabb döntéseket hozunk. Ha mégis fáradtan kell vásárolnunk, olyan boltot válasszunk, amit jól ismerünk. Könnyebben megtaláljuk amit keresünk. 1. Váltsuk vissza a visszaváltható üvegeket, alumínium dobozokat. Ha vannak gyerekek is a családban, őket is vonjuk be. Engedjük meg, hogy megtartsák az így keresett zsebpénzt.
 2. Egy főzés lehetőleg ne csak 1 napra elegendő ételt biztosítson. Jusson belőle másnapra is. Fagyasszuk le megmaradt étel, jól fog az jönni amikor túl fáradtak vagyunk főzni. Ráadásul ha a mélyhűtőben találunk egyszerűen felmelegíthető ételt, kevesebbszer fogunk házhoz rendelni is.
 3. A kisebb kiszerelés általában drágább. Hosszú távon sok pénzt spórolunk meg avval, ha a nagyobb kiszerelést választjuk. Ez ráadásul a kevésbé környezetszennyező megoldás is.
 4. A nagyobb kiszerelésnél azonban figyelni kell a lejárati időre. Nem spórolunk, ha a fél zacskó terméket ki kell dobni, mert megromlott. Kiporciózva le is lehet fagyasztani sok nyers ételt minőségkárosodás nélkül.
 5. Az előre felaprított termékek, például a felvágott saláta, lereszelt sajt, stb. fajlagos 2-3-szor annyiba kerül, mint az alap termék. Egy kis munkát igényel, de sokat spórolhatunk, ha saját magunk vágjuk fel az ételt.
 6. Havonta takarítsuk ki a hűtőt. Használjunk fel mindent, mielőtt újabb adagot vennénk olyan dolgokból, amik már vannak a hűtőben.
 7. Az otthoni hűtőben mindig rendszerezve legyenek az ételek. Ha pontosan átlátjuk mi is van otthon, kevesebbet költünk felesleges dolgok vásárlására, és kevesebb étel romlik meg.
 8. Ne nagyon vásároljuk nasit. Nem egészséges, és drága is.
 9. Legyünk kreatívak, és próbáljunk ki új ételeket is.
 10. Ha a vásárlás során számológéppel (de legalább nagyjából) nyomon követjük, hogy “mennyit ér” a bevásárlókocsink, leállíthatjuk a túlköltekezést.

A fentiek betartásával vásárlásonként 5.000-10.000 Ft-ot is megtakaríthat egy átlagos család, vagyis havonta közel 40.000 Ft-ot, éves szinten pedig fél millió forintot. A legjobb, hogy ezért a pénzért nem is kell sokat tenni, csupán megfontoltan, előre felkészülve vásárolni.

Fogadd meg a fenti tippeket te is, és meglátod, hogy érezhetően kevesebbet fogsz költeni minden bevásárlásnál.