Milyen egy jó autósiskola? Öt titok, amit senki sem árul el neked jogsiszerzés előtt

1. A magas elméleti tandíj és az alacsony gyakorlati óradíj nem épp a minőségi oktatás garanciája. Miért? Az autósiskolák egy része főként az elméleti tanfolyam árából él, a vezetési óradíjakat kapják oktatók. Az iskola persze az olcsó vezetésórákkal hirdeti magát, de azzal csak hónapok múlva fogsz szembesülni, hogy hiába van meg a sikeres KRESZ-vizsgád, nem kapsz oktatóautót, mert nincs szabad oktató. Extrém esetben az is előfordulhat, hogy nem tudod elkezdeni a gyakorlatot a kötelező határidőn belül. Amelyik oktató ugyanis tudott, már elmenekült az ilyen éhbéres iskoláktól. Megoldás: válassz olyan sulit, ahol az elmélet és a gyakorlat ára között nincs kiugró különbség.

2. Az olcsó vezetésóra nagyon sok pénzedbe is kerülhet. Egy óra vezetés önköltségi ára az oktatónak kb. 2000-2500 Ft (belevéve üzemanyag, járulékok, könyvelő, tanpálya bérleti díj, autó amortizáció, szerviz, kötelező biztosítás, súlyadó stb.). Van olyan suli, ahol 2000 ft körül hirdetnek egy vezetésórát. Te elhiszed, hogy szívesen tanít téged az oktató, ha még az 500 Ft-ot sem éri el a munkadíja egy órára? Megoldás autósiskola választásához: Ha igényes vagy, válassz igényes oktatót, aki valóban minőségi oktatásban részesít, mert különben akár egy évig is járkálhatsz vezetésórákra, mégis alul fogsz megtanulni valamit. Érdeklődj a barátaidtól a saját oktatójukról, például.3. Az e-learning szuper és nagyszerű lehetőség. De önmagában csakis annak, aki elég összeszedett és önálló ahhoz, hogy rávegye saját magát a tanulásra.
Az e-learningre jelentkezők közül jóval többen vannak olyanok, akik nem vizsgáznak le KRESZ-ből. És ha kifutsz a határidőből, kezdheted az egészet elölről. Tandíjastul, mindenestül. Megoldás: Olyan iskolát válassz, ahol részt vehetsz ingyenes személyes konzultációkon, egy jó elméleti oktatóval. Ő majd kellőképp motivál, hogy haladj az anyaggal :)

4. Olyan iskolát keresel, ami közel van a lakhelyedhez vagy a sulidhoz? Nem biztos, hogy ez alapján kell döntened. Az autósiskolák jellemzően valamennyien ugyanazokon a nagy budapest tanpályákon oktatják a járműkezelést, és a tanpályák környékén megjelölt vizsgaútvonalakon gyakorolják a forgalmi oktatás során. Tipp: Inkább érdeklődj az kiszemelt iskola oktatóiról, kutass kicsit a neten, hogy a már végzett tanulók milyen véleménnyel vannak az oktatókról.

5. A vizsgád sikeressége attól is függ, hol gyakorlod a forgalmi vezetést. Nem jó ötlet azt kérned, hogy az általad preferált útvonalakon vezess vagy az oktató napi elintéznivalót ejtsétek útba csak és kizárólag a vezetésórák során. Neked is biztosan az a legfontosabb, hogy minél előbb megszerezd a jogsit. Így az a legpraktikusabb, ha megismerheted a vizsgaútvonalakat, mielőtt a forgalmi vizsgára kerül a sor: az nem titok, hogy a jogosítvány önmagában még nem jelenti azt, hogy rutinod is lesz, addig pedig (meg persze aztán is) ezerszer könnyebben boldogulsz egy ismert útvonalon, mint egy ismeretlenen. Tipp: Mielőtt oktatót választasz, kérdezz rá nyugodtan, hol fogtok vezetgetni.