5 világhírű magyar sportoló a múltból

Szerencsére ma is vannak világhírű magyar sportolóink, de nem volt ez másképp a korábbi években sem, még ha évtizedekre tekintünk is vissza. Íme 5 világhírű sportoló a múltból.

Puskás Ferenc

Puskás Öcsit senkinek sem kell bemutatni. A football világban nincs olyan ember, – magyar vagy külföldi - aki ne ismerné a nevét. Puskás Ferenc, vagy ahogy Spanyolországban nevezték, Pancho, a Nemzet Sportolója címmel kitüntetett, olimpiai arany- és világbajnoki ezüstérmes magyarlabdarúgó. Több klubcsapat és válogatott csapat edzője volt, valamint posztumusz dandártábornok. A híres Aranycsapat kapitánya volt, a FIFA-listán és a Betclic mobil sportfogadás oldalán a világ valaha volt legjobbjai focistái között szerepel. Büszkék lehetünk, hogy egy ennyire szerény, de annál sikeresebb magyar sportoló meghódította a világot.

Hajós Alfréd

Hajós Alfréd hazánk első olimpiai bajnok úszója az iskola mellett hajórakodóként segített apjának, aminek során a dunai matrózoktól megtanult úszni. Mikor már beiratkozott a Királyi József Műegyetemre (a BME elődje), már Magyarország legjobb úszója volt. A fiatal fiú benevezett az I. Olimpiai Játékokra 100, 500 és 1200 méteres úszásokra, amelyekben bármilyen úszásnemmel úszhatott, ugyanis akkor még nem különítették el azokat. Hajós Alfréd mindenkit maga mögött hagyott a mindössze 11 Celsius-fokos tengerben, így megszületett Magyarország első olimpiai bajnoki címe. Kiérdemelte, hogy büszkék legyünk rá!

Gerevich Aladár

Gerevich Aladár a világ legjobb vívója, valamint a legsikeresebb magyar olimpikonként vonult be a sporttörténelembe hét aranyérmével. A legkülönlegesebb az egészben az, hogy a sportoló egy alkalmon belül hozott haza egyszerre két aranyérmet. Azóta persze több sikeres vívónkat ismerhetjük, Gerevich Aladár hihetetlen sportteljesítménye és szorgalma miatt példaképpel járhat előttünk.

Takács Károly

Takács Károly már honvédtisztként a sportlövészet szerelmese lett, azonban egy 1938-as hadgyakorlaton borzalmas tragédia történt vele, amikor úgy látszott, kettétörik a karrierje, hiszen a lövő kezét levitte egy gránátrobbanás. A sportlövész azonban hatalmas kitartástól tett tanúbizonyságot, amikor ennek ellenére sem adta fel, hanem megtanult bal kézzel lőni. Szorgalmának és akaraterejének köszönhetően 1939 áprilisában már magyar- és világbajnok is lett – mindössze hét hónappal balesete után.

Keleti Ágnes

Keleti Ágnes a Nemzet Sportolója címmel kitüntetett ötszörös olimpiai bajnok magyar tornász, a magyar tornasport legeredményesebb versenyzője, bár akkor még nem volt élő fogadás, 46 alkalommal nyert magyar bajnokságot és hétszeres csapatbajnok. Jelenleg ő a legidősebb még ma is élő olimpiai bajnok a világon. Helsinkiben egyéni műszabadgyakorlata után került a dobogó tetejére, míg csapat összetettben és a kéziszercsapat tagjaként ezüst-, gerendán és felemáskorláton bronzérmet szerzett. Hihetetlen tehetsége és szorgalma meghozta a sikert számára, minket pedig óriási büszkeséggel tölthet el!